Hämtat från bokslutskommunikén 2024
Tillväxt för koncernen och en stark avslutning för Energi & Miljö
Året avslutades med god orderingång i båda affärsområdena, en ökning med knappt 30 procent jämfört med föregående år, samt god organisk tillväxt om 6 procent. Sett över helåret alltså obruten tillväxt sedan 2020. Energi & miljö fortsätter gå starkt, med ett resultat i kvartalet hela 87 procent högre än föregående år. Omställningar i Teknik & Distribution gav en del kostnader även i fjärde kvartalet, men låter oss nu gå in i 2025 med en lägre kostnadsnivå. Det underliggande EBITA-resultatet i kvartalet var 17 procent över föregående år, motsvarande 7,4 procents marginal.
Året som gått inleddes med en lägre fart i marknaden. Vi har kunnat använda tiden till att ställa om organisationerna inom framförallt Teknik & Distribution samt att ytterligare stärka vår balansräkning. Vårt kassaflöde från den löpande verksamheten ökade under året med 29 procent, vilket gett oss en imponerande kassagenerering om närmare 200 procent (räknat som kvoten mellan kassaflöde från löpande verksamhet och EBIT), vilket är en kraftig ökning från runt 60 procent 2022. Vi har nu maskineriet på plats, lagom till att vi börjat se ljusningar i några av de segment som haft det lite motigt under större delen av 2024. Orderingången under fjärde kvartalet var 29 procent högre än samma period föregående år och 10 procent högre än kvartalets omsättning, vilket är en grundförutsättning för tillväxt. Redan i tredje kvartalet ökade offertaktiviten i flera av våra områden, vilket håller i sig, och som nu har materialiserat sig i en ökad orderingång. Vi vill förstås se fler kvartal av konsekvent tillväxt för att känna trygghet i vändningen och alla delar har inte full fart än, men kvartalets aggregerade momentum känns lovande.
Första tre åren
Sedan beslut om ny strategisk inriktning för 2,5 år sedan har vi nu genomfört de första stegen. Första perioden, hösten 2022, handlade om att stärka styrningen och kontrollen i organisationen, samt omorganisera i nya affärsområden för att möjliggöra decentraliseringsarbetet. Året därpå inledde vi decentraliseringen. Funktioner som Ekonomi, Marknad och sedan i våras även IT återfinns nu i bolagen istället för i en central stab. Decentraliseringens huvudsyfte har varit att släppa loss entreprenörskraften i organisationen och få bort onödig intern administration. Ett sidosyfte har varit att tydliggöra vad som fungerar bra, och vad vi behöver arbeta med. Med färre utnycklade kostnader och interna mellanfaktureringar som skymmer sikten skapas förutsättningar och förståelse för de insatser vi gjort under 2024, parallellt med slutförandet av att decentralisera de sista centrala funktionerna. Som synes i siffrorna har omställningsarbetet även gett upphov till en del omställningskostnader inom framförallt Teknik & Distribution under året, totalt cirka sju miljoner kronor, varav drygt fyra miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Vi börjar nu få fram den fantastiska verksamhet som finns under huven, vilket de fina kassagenereringssiffrorna ovan är ett av bevisen på, men framförallt är vi stolta över det fortsatta förtroendet från våra kunder som syns i orderingångssiffrorna.
Långsiktigt fokus
Målet med kassagenereringen är förstås att kunna investera i att växa våra bolag och att kunna addera nya fina verksamheter därtill. Vi har en långlista av bolag vi gillar och har fördelen av att kunna vara långsiktiga och vänta ut precis de bolag vi vill ha. Vår finansiering är flexibel, varför vi passat på att hålla nere belåningen (och därmed räntekostnader) under året då räntorna legat högt, för att kunna åter öka belåningen när vi behöver finansiera förvärv. Att vi har långsiktiga ägare ger oss utrymmet att kunna tänka i längre cykler och systematiskt bygga för framtiden. Tillsammans med våra kunniga medarbetare har vi lagt grunden till en långsiktigt värdeskapande framtid.
Caroline Reuterskiöld
vd och koncernchef Berner Industrier AB